Hoe behandel je een teken?

Een teek kan verschillende bacteriën of virussen in zijn lichaam hebben. Als een teek je bijt, kan zo'n virus of bacterie in je lichaam terechtkomen via bijvoorbeeld het speeksel van de teek. Welke tekenziekten bestaan er? De meest voorkomende ziekte is de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi.

Hoe langer een besmette teek blijft hangen, hoe meer tijd de bacterie heeft om zich te verplaatsen naar het menselijke lichaam. Daarom is het belangrijk dat je een teek snel verwijdert. Als een Ixodes ricinus je bijt, is de kans op besmetting klein als je de teek binnen de 12 tot 24 uur verwijdert. Controleer jezelf dus altijd onmiddellijk nadat je in de natuur geweest bent.

Voor de ziekte van Lyme geldt dat er meestal een rode ringvormige plek verschijnt rond de plaats waar de teek je beet. Deze plek wordt geleidelijk aan groter.

Ook zonder behandeling verdwijnt de vlek spontaan, maar dan is de ziekte niet verdwenen. Daarom vragen we om goed te letten op deze ring na een tekenbeet.

Soms krijgen mensen ook griepachtige symptomen zoals koorts in combinatie met spier- en/of gewrichtspijn.

Zonder behandeling blijft de bacterie in je lichaam. Dan kan je maanden tot jaren later klachten krijgen, meestal ter hoogte van je zenuwen of gewrichten. De ziekte van Lyme kan je behandelen met antibiotica. Krijg je een ring of griepachtige symptomen na een tekenbeet, ga dan zeker langs bij je huisarts en meld de tekenbeet.

Als de ziekte van Lyme tijdig vastgesteld en correct behandeld wordt, dan genees je meestal snel en is er zelden een effect op je verdere leven. Als je een tekenbeet niet behandelt, kan de bacterie zich verspreiden naar andere delen van je lichaam. Vooral naar je gewrichten en je centrale zenuwstelsel, maar ook naar je hart. Daardoor kun je weken of zelfs maanden na een tekenbeet artritis of neurologische aandoeningen krijgen. Word je dan meteen behandeld? Dan is er nog steeds een grote kans op herstel. Als je opnieuw besmet raakt na een tekenbeet, kan je nogmaals de ziekte van Lyme krijgen. De antistoffen die je aan hebt gemaakt na de eerste keer, beschermen niet voor een tweede beet.

Word je besmet met het tekenencefalitis-virus, dan kan je een hersen(vlies)ontsteking krijgen na een tekenbeet. Deze ziekte noemen we TBE.

De besmetting vindt plaats binnen enkele minuten na de tekenbeet. Je kan deze besmetting dus niet voorkomen eens je gebeten bent door een tekenbeet. Daarom is het zo belangrijk om na een tekenbeet te controleren op de symptomen. In België zijn er zeer weinig teken die dit virus in zich dragen.

In de eerste maand na de besmetting door het virus zal je griepachtige verschijnselen vertonen zoals hoofdpijn in combinatie met spier- en gewrichtspijn.

Na ongeveer vier weken zullen de klachten meestal verdwijnen en ben je genezen. Enkele mensen worden na enkele weken terug ziek. In deze tweede fase krijgen ze hoge koorts, ernstige hoofdpijn en een ontsteking van de hersenen of het hersenvlies.

Omdat TBE veroorzaakt wordt door een virus, kan je de ziekte niet behandelen. Dat kan bij griep veroorzaakt door een virus bijvoorbeeld ook niet. Een pijnstiller of koortswerend middel kunnen wel helpen om je beter te voelen.

Voor de mensen die ernstiger ziek worden, kan ziekenhuisopname nodig zijn zodat ze beter opgevolgd kunnen worden.

Er bestaat een vaccin dat voorkomt dat je TBE krijgt. Omdat de besmetting met het virus in België uiterst zeldzaam is, is het momenteel niet nodig om je te laten vaccineren tegen TBE wanneer je enkel in België in de natuur komt.

Tekentang
Verwijder de teek eenvoudig, veilig en snel met de CovaRelieve tekentang. De tekenpen is voornamelijk geschikt voor volwassen teken.

 3,55

ByeBites - steken & beten set
De HeltiQ Steken en Beten Set is een compact en stevig nylon tasje dat samengesteld is met een compleet pakket aan steken en beten artikelen. Met de HeltiQ Steken en Beten Set behandel je de meest voorkomende steken en beten van bijvoorbeeld muggen, dazen, wespen maar ook planten. De set bevat een tekenverwijderkaart, een gifuitzuigpompje en voldoende aanverwante artikelen voor nazorg van de wond of de huid. De HeltiQ Steken en Beten Set kun je zowel meenemen naar korte dagtripjes als op je vakantieadres. Door zijn compacte en wendbare formaat is hij makkelijk mee te nemen in de rugzak, koffer en/of backpack. Maar je kunt de HeltiQ Steken en Beten Set natuurlijk ook gewoon thuis gebruiken.  Inhoud HeltiQ Steken en Beten Set 1 x Gifuitzuigpompje 1 x Uitzuigmondje 1 x Tekenverwijderkaart met loep 1 x Na de steek pen 4 x Wondreinigingsdoekjes 4 x Pleisterstrips 19 x 60 mm 4 x Pleisterstrips 25 x 72 mm 1 x Pincet1 x Gebruiksaanwijzing

 21,14

O'tom tekentang
Tekentang O’TOM is het meest efficiënte middel om teken gemakkelijk te verwijderen; zonder een restant na te laten; zonder druk uit te oefenen op de teek zodat er geen overdracht is die ziekten kunnen veroorzaken; zonder enig additioneel produkt; zonder pijn.

 5,34

Mouskito Tropical spray anti-insecten 50% DEET 100ml
Insectwerende spray op basis van DEET 50%, citronella en lavendel, werkt tot 8 uur lang. Geschikt voor tropische gebieden. Uitermate geschikt in tropische gebieden waar het gedurende 6 tot 8 uur beschermt tegen muggen, dazen, teken en tropische insecten. Gebruik: Aanbrengen op de blootgestelde huid. Vermijd elk contact met de ogen, de mond en de slijmvliezen evenals plastiek zoals bvb. brillen, fotoapparaat, … Ingrediënten Mouskito Tropical:Diethyltoluamide 50 % – alcool denat – carbomer – aminomethylpropanol – citric acid – aqua Waarschuwing: vanaf 5 jaar

 15,96